Intervju med Bo Lundberg

Idag börjar en ny serie där jag kontaktar kända och mindre kända designers för en intervju. Först ut att bli intervjuad är Bo Lundberg som är en grafisk formgivare och illustratör från Piteå men som numera bor i Stockholm och har hela världen som sitt arbetsfält. Här nedanför visas några av hans alster. 

Hur skulle du beskriva din stil?

Jag skulle säga att min stil är grafisk, jag gillar att stilisera och ta bort allt som inte är nödvändigt för bilden. Det gör att jag hela tiden måste balansera mellan det torftiga och det som gör en bild omedelbar och slagkraftig, vilket är en svår avvägning. I Sverige får jag höra att jag har en internationell stil och i USA, att jag har en skandinavisk stil. Kanske ligger sanningen nånstans däremellan.

Vart hämtar du din inspiration?

Jag får ofta den frågan och den är alltid lika svår att besvara. Först och främst måste man inse att om man ska jobba med det här på heltid så kan man inte vänta på att inspirationen ska infinna sig, enda genvägen till ett lyckat resultat är hårt arbete. Men samtidigt måste man hela tiden vara öppen för vad som finns i ens omgivning och det gör att man hela tiden är påkopplad. Man får ofta inspiration från något när man minst anar det. Det kan vara ett stycke musik, ett teveprogram eller som i vintras när jag stod i skidliften och två personer som stod framför mig hade perfekt matchande kläder trots att de bar sinsemellan helt olika färgskalor. Det var ett färgmöte som jag själv skulle ha haft svårt att komma fram till på egen hand.

Har du några favoritkonstnärer/grafiska formgivare, vilka och varför?

Inte oväntat så tycker jag att mycket av det som gjordes på 50 och 60-talen var något av det bästa som gjorts. Så det får bli Paul Rand och illustratören Charley Harper. Sen tycker jag att Wladimir Marnich har ett klockrent formspråk. Han jobbar ofta klassiskt och enkelt och det bottnar hela tiden i en respekt för mottagaren. http://www.marnich.com/ Sen finns det massor med andra som förtjänas att nämnas. Miro, Chagall, Olle Eksell, Stig Lindberg är bara några av dom. I tonåren var jag helt absorberad av Salvador Dali.

Vilket/vilka är de roligaste projektet/projekten du gjort?

Sånt är ju alltid svårt att svara på, men visst finns det några som man minns bättre än andra. Jag jobbade under några år för tidningen Wallpaper. Det var under den period de var som mest hajpade och det hela var väldigt roligt och lustfyllt. Det ledde också till att jag fick göra en stor målning till Time Warners kontor i London. Jag stod några vårveckor i en lånad konstateljé och målade på en jättelik duk. Sen åkte jag över till London och monterade den på plats tillsammans med en kompis, det var en rolig resa. Jag är inte så förtjust i att ställa ut mina verk men efter mycket tjat gjorde jag en utställning på en av Melker Anderssons restauranger i Stockholm och tanken var att den skulle pågå i fyra veckor med specialinbjudna gäster varje onsdag kväll. Under den perioden jobbade jag också en del i Barcelona så det blev en del flängande men det roliga var att utställningen blev så lyckad att den inte togs ner förrän restaurangen skulle göras om ett år senare. Jag kom över min motvilja att ställa ut genom att se varje vägg i rummet som en sida i en broschyr som skulle fyllas illustreras. På så sätt fick bilderna också en funktion i restaurangen, vilket jag tror var viktigt. För några år sen gjorde jag en Broadwayaffisch och i samband med det blev jag inbjuden till premiären och festen efteråt. Det var helt klart en minnesvärd kväll. Just nu jobbar jag också med ett projekt tillsammans med Björn Ulvaeus. Det är roligt att få jobba med någon med hans kreativa kapacitet. Det är ännu för tidigt att säga vad det kommer att utmynna i. Sen är det roligt att jag har fått möjlighet att bidra till PDOL.

Besök gärna: http://www.bolundberg.com/ för att se mera av hans alster!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s