Intervju med Ingela P Arrhenius

 

Ingela P Arrhenius är en frilansande svensk illustratör bosatt i Stockholm. Hon illustrerar bland annat barnböcker, mönster för exempelvis barnkläder, posters, tyger etc. Här är lite bildexempel:

Hur skulle du beskriva din stil?

Jag har varit min stil trogen sedan jag gick ut Berghs 1992 och den har alltid varit retroinspirerad. Jag har gillat 50/60-talets färg- och formspråk så länge jag kan minnas. Sen gäller det att uppdatera och skapa sin egen stil utifrån det. Grafiskt är väl ett annat ord jag för höra om mitt jobb.

Vart hämtar du din inspiration?

Jag tror att min största inspiration kommer från loppisar. Jag är loppisfreak och försöker komma förbi någon secondhand affär i allafall en gång i veckan. Set tar jag loppis-helger med en kompis då vi bilar runt i valda delar av Sverige. Där hittar jag gamla barnböcker, porslin, burkar, skivomslag, små knäppa figurer mm som sätter igång skaparlusten.

Har du några favoritkonstnärer/grafiska formgivare, vilka och varför?

Favoritkonstnär är nog Picasso hur tråkigt det än låter. Jag tågluffade genom Europa en sommar och gick på hur mycket konstmuseer som helst. Vart jag än kom hängde fantastiska Picassotavlor och de gjorde mig på så gott humör. Vad det gäller formgivare gillar jag alla gamla klassiker som Paul Rand, Olle Eksell, Stig Lindberg, David Weidman, Mary Blair, David Klein. Jag gillar såklart många nutida också men jag är SÅ dålig på namn. Nacho Tatjer är bra. Jag gillar när det är glädje- och lekfullt.

Vilket/vilka är de roligaste projektet/projekten du gjort?

De roligaste projekten gör jag nog just nu. Jag har kommit in lite i produktsvängen vilket passar mig som gillar prylar. Just i detta nu har jag en massa plåtburkar, tallrikar, mer 2d-pussel, handdukar, salt och pepparkar mm på gång. Mina nestingdockor har varit roliga att följa, de har fått mycket skriverier runt om. Och att få fria händer att göra affischer har också varit väldigt kul. Jag tycker också om att jobba med mönster så när vissa mönster har blivit produkter, som lakan för Åhléns eller en rullgardin har det känts väldigt kul. Jag brukar också skapa mig ett eget projekt ungefär vartannat år, nåt jag vill utforska. Senast målade jag hundra träfigurer som jag hade på en utställning och det var otroligt kul. Inspirationen till det kom just från loppisar där man ser många knäppa prydnadsföremål så jag vill helt enkelt göra mina egna:-).

Besök gärna: www.ingelaparrhenius.com för att se mera av hennes alster!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s